top of page

Choroby očí trápia všetky vekové kategórie


Oči a zrakový vnem sú to najcennejšie, čo máme. Aj preto by sme si ich mali dostatočne chrániť. Mnohí však starostlivosti o zrak neprikladajú význam a často navštívia očného lekára až pri zhoršenom videní alebo pri iných problémoch s očami. Vtedy však už môže byť neskoro…

 

Medzi typické očné poruchy patrí krátkozrakosť - myopia, teda neschopnosť vidieť dobre do diaľky, ktorá postihuje až jednu tretinu populácie, a jej opak ďalekozrakosť – hypermetropia, čiže stav, kedy nie ste schopní vidieť na blízko. Vrodenou poruchou videnia býva astigmatizmus, spôsobený nerovnomerným zakrivením očnej rohovky, ktorý má za následok neostré videnie a mnohokrát sa vyskytuje práve spolu s krátko- alebo ďalekozrakosťou.

Ďalším ochorením očnej rohovky je aj keratokonus, ide však o pomerne zriedkavo sa vyskytujúcu chorobu oboch očí, ktorá postihuje len jedného z 1 500 ľudí, najčastejšie mladých mužov. Jedným z takzvaných civilizačných ochorení je syndróm suchého oka, postihujúci 15 – 20 % celosvetovej populácie, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho života a môže vyústiť až do slepoty.

Významnou časťou očí je tenká vrstva buniek citlivých na svetlo – sietnica, ktorá zachytáva svetelné lúče a prostredníctvom ich transportu do mozgu umožňuje videnie. Aj jej poškodenie môže za zlé videnie a to hneď z niekoľkých príčin. Najčastejším dôvodom poškodenia sietnice býva výskyt cukrovky, vysokého krvného tlaku alebo upchatie očných ciev, čiže prítomnosť takzvaných cievnych oklúzií.

Starších ľudí najčastejšie trápi starecká slabozrakosť – presbyopia, ktorá ohrozuje pacientov po 40. roku života. Glaukóm, teda zelený zákal, je taktiež ochorenie typické v staršom veku, súvisí s genetickou predispozíciou na toto ochorenie i výskytom cukrovky u pacienta a spôsobuje nenapraviteľné poškodenie zrakového nervu.

Ďalším „stareckým“ očných ochorením býva sivý zákal, odborne nazývaný katarakta, ktorý postihuje ľudí nad 55 rokov, no ojedinele aj mladších či novorodencov. Ide o degeneratívne ochorenie očnej šošovky, ktoré spôsobuje zhoršenie ostrosti zraku a pri neliečení môže viesť až k slepote.

Deti postihuje predovšetkým choroba „lenivého oka“ – tupozrakosť, čo je stav, kedy je postihnuté oko vyvinuté správne, ale nie je dostatočne funkčné. Ochorenie sa prejavuje len na jednom oku a jeho častou príčinou býva škúlenie, krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus alebo sivý zákal.

Často vyhľadáte lekársku pomoc, až keď je neskoro

Myslíte si, že o vaše oči sa netreba starať? Ste na omyle! Ich správne fungovanie totiž závisí od mnohých faktorov a to hlavne od dostatočného prísunu potrebných vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a iných, pre zrak dôležitých látok.

Základom starostlivosti o zrak je teda zdravá strava a pravidelné prehliadky u očného lekára.

Mnohí však zájdu za odborníkom až vtedy, keď už jediným riešením býva nasadenie silných dioptrií, ba dokonca až operácia očí. Mnohé ochorenia očí si vy nemusíte všimnúť, pretože sa vyvíjajú veľmi pomaly a takmer nepozorovane, avšak najmä s pribúdajúcim vekom sa zrak zhoršuje každému, a preto jedinou voľbou prevencie sú pravidelné vyšetrenia zraku. Očný lekár vie totižto vaše ochorenie odhaliť oveľa skôr, ako ho spozorujete vy sami.

Kde sa nechať vyšetriť?

Vyšetrenie zraku býva súčasťou aj klasickej preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, kedy zo vzdialenej vysvietenej tabule čítate s jedným zakrytým okom písmená a číslice. Táto forma vyšetrenia je však len informatívna a často nie dostačujúca. Ideálne je vyšetrenie zraku špecializovaným očným lekárom – oftalmológom, ktorý vám okrem videnia skontroluje aj očné pozadie a pri zistení zdravotných ťažkostí so zrakom stanoví príslušnú liečbu.

Ak už nosíte okuliare, zrak si môžete nechať vyšetriť aj vo väčšine dobrých optík, u optometristu, ktorý sa vás opýta na váš zdravotný stav a problémy so zrakom. Pomocou fokometra vám skontroluje videnie a zmeria okuliare, ktoré nosíte. Takisto vykoná orientačné očné vyšetrenie na refraktometri, meranie vnútroočného tlaku a kontrolu kvality slzného filmu. V prípade nejasností vás však v konečnom dôsledku pošle za očným lekárom. Optometristi sú teda špecializovaní na meranie očných vád, ale ich liečenie už ostáva v rukách oftalmológov.

V prípade, že viac dôverujete súkromným klinikám, neváhajte ich navštíviť a absolvujte napríklad vyšetrenie zraku na klinike v Poprade. Tu vám vykonajú akékoľvek vyšetrenia zraku, predoperačné vyšetrenie aj pooperačnú kontrolu. V prípade zistenia vážnych komplikácií môžete podstúpiť laserovú operáciu očí na klinike v Bratislave a presvedčiť sa, že za zrakom sa oplatí cestovať, pretože očná klinika vám cestu vlakom na zákrok aj domov preplatí.

Formulka „chránime si svoj zrak“ vám už možno znie ako staré klišé, avšak naozaj je to to najmenej, čo môžete pre zdravie vašich očí spraviť. Nepripravte sa o pôžitok vidieť svoje okolie jasne a ostro.

bottom of page