top of page

O záhradné jazierko sa treba starať po celý rok


Ak máte to šťastie a bývate v dome, isto si ho zariadite najlepšie, ako viete. Dôležitý však nie je len uprataný interiér. Exteriér okolo domu ovplyvní názor nielen návštevy, ale aj okoloidúcich. Preto je dôležité, aby ste priestor okolo domu čo najlepšie využili a starali sa oň.

 

Okrem altánku, kde sa môže stretnúť celá rodina, si môžete zriadiť tiež záhradné jazierko. To je ale veľmi náročné na údržbu, a preto sa vopred musíte na to dôkladne pripraviť. Dnes nie je ťažké dostať sa k potrebným informáciám o starostlivosti o záhradné jazierka.

Štartovacie baktérie naštartujú život v jazierku

Čo by ste ako začiatočník mali vedieť, je, že pri založení alebo napustení jazierka musíte vodu oživiť. Používajú sa na to vhodné mikroorganizmy, ktorých úlohou je spustiť biologické procesy nielen vo vode, ale aj v samotnom filtri.

Mnohí z tých, ktorí jazierko majú, si na takéto oživovanie vody spomenú hlavne na jar, keď spúšťajú filtráciu. Ide teda o štartovacie nitrifikačné baktérie. Pre každého majiteľa jazierka by malo byť ich použitie samozrejmosťou. Okrem toho, že baktérie zabezpečujú samočistiace procesy, premieňajú nebezpečné dusitany, ktoré vznikajú hlavne z výkalov rýb a zvyškov rastlín, na bezpečné dusičnany.

Baktérie sa usadzujú hlavne na filtračnom materiáli, ale nachádzajú sa všade vo vode. Okrem napustenia jazierka novou vodou by ste mali tieto baktérie aplikovať aj po prudkých dažďoch a vtedy, ak počas dlhšieho obdobia nebol filter v prevádzke, napríklad ak vypadol prúd alebo ste mali pokazené čerpadlo.

Pred samotnou aplikáciou baktérií si môžete vybrať medzi tekutou a suchou formou. Pričom mnohí odporúčajú tekutú formu, keďže baktérie v suchom stave predstavujú spóry, ktoré sa musia vyvinúť.

Zimné baktérie pôsobia aj pod ľadom

V období jesenných či zimných mesiacov sa na udržiavanie dobrej kvality vody používajú zimné baktérie. Výnimočné sú v tom, že dokážu pôsobiť aj bez prítomnosti slnečného svetla, čiže pod ľadom. Ich činnosť spočíva v tom, že pomáhajú rozkladať lístie či zvyšky rastlín.

Pripravte svoje jazierko na zimu

Udržiavať čistotu vody v jazierku je potrebné po celý rok, no obdobie jesene je dôležitý medzník, keď treba zvýšiť pozornosť a úprava vody v jazierku pred zimou je na prvom mieste.

Prvotným znamením na túto prípravu je klesanie teplôt. Nočné teploty môžu klesnúť aj pod nulu, a preto aj aktivita nitrifikačných baktérií klesá. Na jeseň dochádza aj k opadávaniu lístia, ktoré sa dostane na hladinu jazierka. Takéto listy treba okamžite odstraňovať. Ak sa v okolí jazierka nachádzajú listnaté stromy, je vhodné prikryť ho ochrannou sieťou.

Takisto rastliny, ktoré žijú na hladine alebo pod hladinou jazierka, podliehajú vonkajším zmenám počasia. Niektoré vodné rastliny v jesennom období odumierajú, a preto ak ich chcete zachrániť aj pre budúcu sezónu, je dôležité, aby ste si ich odložili napríklad do pivnice. Naopak, niektoré vodné rastliny musia na zimu ostať vo vode, aby sa mohli aj naďalej rozmnožovať.

Ryby prezimujú v jazierku

Zmeny vonku ovplyvňujú aj život rýb, ktoré prebývajú v jazierku. Po tom, čo teplota začne klesať, sa spomaľuje aj ich metabolizmus a ryby už nejedia. Takmer celé obdobie zimy sa zdržiavajú najmä na dne, kde je voda teplejšia. Pre bezpečné prezimovanie rýb je preto dôležité, aby jazierka mali určitú hĺbku.

Nie vždy musíte čerpadlo vybra

S klesajúcimi teplotami súvisí aj prípadný výber čerpadla z jazierka. Prípadný preto, lebo za istých podmienok sa čerpadlo môže ponechať v jazierku aj cez zimu. Ide o jazierka, kde je čerpadlo v hĺbke aspoň 80 cm. Je to hranica, kde voda nezamŕza. Ak je však čerpadlo v nižšej hĺbke, je nutné ho vybrať a uložiť niekde, kde nezamrzne.

Vypustiť či nevypustiť jazierko?

Ďalšia otázka, ktorá sa hlavne v jesennom období natíska majiteľovi jazierka, je, či je potrebné ho vypustiť. V prípade fóliových jazierok a takých, ktoré majú dostatočnú hĺbku, nie je nutné to robiť. Plastové jazierka, betónové nádrže a železné vane je potrebné aspoň raz, alebo dvakrát za tri roky vypustiť a opraviť prípadné prasklinky či iné chyby.

Jazierko na jar a v lete

Obdobie po hlavnej sezóne, ktorým sú letné mesiace, je dôležité, no starostlivosť o jazierko sa tu rozhodne nekončí. Aj pred jarnou sezónou je nutné vykonať niekoľko vecí. Vyčistiť jazierko od nečistôt, preriediť rastlinky alebo vysadiť nové kobercové skalničky a samozrejme sprevádzkovať filter a čerpadlá.

V lete, keď je jazierko najkrajšie a rastliny sú v plnom rozkvete, tiež netreba zaháľať. O jazierko je potrebné sa starať. K takejto starostlivosti patrí aj kontrola vody v jazierku, v prípade nedostatku vody doplnenie dažďovej vody alebo vody z vodovodu, odstraňovanie odumretých častí rastlín a kŕmenie rýb.

Okrasné prvky vo vašom jazierku

Okrem pestovania vodných rastlín, ktoré ozdobia vaše jazierko, môžu ku skrášleniu prispieť aj rôzne doplnky ako vodotrysky, potôčiky alebo vodopády. Tieto okrasné prvky nielenže vyzerajú krásne, ale plnia si aj určité funkcie, vďaka ktorým je vaše jazierko vždy čisté.

Patrí k nim napríklad prirodzené čistenie a okysličovanie vody. Takže vaše jazierko nielenže bude vyzerať zaujímavo, ale bude aj čisté. Tieto záležitosti navyše nemusia pre vás znamenať vysoké poplatky za energie.

S vývojom technológií sa totiž neustále vyvíjajú aj fontány a svietidlá do jazierok. Tie už nemusíte zapájať do elektrorozvodnej siete, energiu totiž získajú počas dňa a večer sa toto žiarenie mení na svetelnú energiu. Takéto fontány sú dokonca doplnené o efektné LED svietenie. Týmto spôsobom môžete získať večerné osvetlenie napríklad pri posedení v záhrade.

Nech už využívate svoje záhradné jazierko na akýkoľvek účel, je dôležité, aby ste v žiadnom ročnom období nezanedbali starostlivosť oň. Tí odvážnejší sa dokonca rozhodnú chovať v jazierku ryby a v tomto prípade čistota vody v jazierku znamená aj dlhý život pre tieto vodné živočíchy.

Preto, keď vlastníte okrasné jazierko, musíte ho pravidelne udržiavať. Nielen kvôli vám ako domácim, ale aj kvôli návštevám, ktoré určite ocenia krásne a čisté záhradné jazierko.

bottom of page