top of page

Rady, ktoré vám pomôžu k dokonalej spálni


V dnešnej dobe je už mylné zastávať názor, že v spálni sa má iba spať. Tento priestor býva využívaný aj na rôzne iné funkcie, od uskladňovania sezónneho oblečenia cez malý toaletný kútik pre dámy až po priestor na sledovanie televízie spod teplej periny. Pri zariaďovaní spálne vždy záleží od vašich preferencií, jej dispozičného riešenia a rozlohy. Ponúkam vám však niekoľko tipov, ktoré vám pri výbere nábytku do spálne, výbere vhodnej maľovky a iných detailov môžu zjednodušiť prácu.

 

Spálňa už od minulosti patrí k najintímnejším priestorom v byte a pre človeka predstavuje miesto pokoja, oddychu a načerpania nových síl do ďalšieho dňa. Kedysi ľudia v spálni trávili naozaj len čas nevyhnutný na spanie, avšak dnes obývajú spálňový priestor oveľa dlhšie. No aj napriek tomu je podľa mňa jadrom každej spálne posteľ, ktorá musí byť predovšetkým kvalitná a pohodlná.

Posteľ je základ

Kamenné aj internetové obchody ponúkajú širokú škálu nábytku rôznych druhov, materiálov, aj farieb. Výnimkou nie sú ani manželské postele z masívu, ktorých je na trhu nespočetné množstvo. Do malej spálne určite odporúčam zakúpiť si posteľ s úložným priestorom, kde si môžete odložiť momentálne nepotrebné veci bez toho, že by vám na ne sadal prach. Túto možnosť ocenia najmä tí, ktorým spálňa nedovoľuje postaviť do nej šatník či lacné skrine s dostatočne veľkým odkladacím priestorom.

Ďalšou z možností je zaobstarať si posteľ bez úložného priestoru, pod ktorú si však kedykoľvek v prípade potreby môžete dokúpiť úložné boxy. Tie sú jednak praktické, ale takisto oživia celkový dojem z miestnosti. Dobrou voľbou môžu byť spálňové zostavy, ktorých súčasťou býva posteľ s dvomi nočnými stolíkmi a šatníková skriňa. Tieto kompletné spálne sú v ponuke v rôznych farebných prevedeniach. Konkrétne zostavu z bieleného dubu s chromovými doplnkami, pozostávajúcu zo skrine s piatimi dverami, komfortnej postele a dvoch nočných stolíkov som si vybral do svojej spálne a som s ňou nadmieru spokojný. Okrem toho, že je veľmi moderná, v miestnosti vyzerá luxusne a ponúka mi aj dostatok odkladacieho priestoru.

Ideálny matrac na spanie

Posteľ ako taká nemá pre človeka význam, pokiaľ nemá kvalitný matrac. O tomto som sa presvedčil aj ja sám, keď som sa pri kúpe predošlého matracu snažil ušetriť, ale nakoniec som tak či tak musel investovať do nového a lepšieho. No kým som na to prišiel, nevyhol som sa ani problémom s chrbticou.

Pri výbere matraca vždy zohľadňujte tieto faktory:

  1. Tvrdosť matraca, ktorá sa odvíja nielen od hmotnosti človeka, ale aj od toho, či väčšiu časť noci spíme na boku alebo chrbte. Existuje 5 stupňov tvrdosti, od mäkkej až po extra tvrdú a pokiaľ si nechcete zničiť chrbticu, zvoľte si vyššiu tvrdosť.

  2. Materiál – studená pena, viskoelastická pena, bio pena, latex, tempur alebo gélový a pružinový matrac.

  3. Hmotnosť a vek zákazníka – čím vyššia je vaša hmotnosť, tým tvrdší by mal matrac byť, ale čím je človek starší, tým mäkšie a elastickejšie matrace by mal používať.

  4. Spôsob uloženia matraca a poťahový materiál – aby ste vyťažili ortopedické vlastnosti matraca, musí byť uložený na pevnom lamelovom alebo polohovateľnom rošte a aby sa vám na ňom dobre spalo, poťahový materiál musí byť hygienický a zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

Farba nábytku a stien v spálni

Čo sa týka farby lôžka a celkovo nábytku v spálni, vhodnejšie je vyberať si nábytok vo svetlejších odtieňoch, pretože tie opticky vytvoria dojem väčšieho priestoru. Napríklad, ak si zvolíte nábytok bielej farby, spálňa bude vyzerať jemne i čisto a zároveň opticky väčšia, ale aby nepôsobila príliš fádne, siahnite po doplnkoch vo výraznejších a pestrejších farbách, ktoré ju celú oživia.

Na steny sa taktiež hodia svetlejšie odtiene alebo jemné pastelové farby, ale v podstate je už na vás, aké farebné prevedenia preferujete. Možno takým dobrým tipom opäť na rozjasnenie celej miestnosti, je omaľovať len jednu stenu (napríklad za záhlavím postele) výraznou farbou a zvyšné nechať biele. Vyhnúť by ste sa však mali sýtej červenej či fialovej farbe, ktoré vo vás môžu vyvolávať nepokoj a nervozitu, čo môže narušiť aj spánkový režim.

Detaily, ktoré vhodne doplnia priestor vašej spálne

Malé priestory si určite žiadajú zrkadlo. V spálni môžete využiť niekoľko možností jeho umiestnenia. Buď bude súčasťou dverí šatníkovej skrine, samostatne stojace v rohu izby, alebo zavesené nad dámskym toaletným stolíkom. Ženy však ocenia aj novinku na trhu, ktorou je zrkadlo a úložný priestor na šperky, okuliare či iné drobnosti v jednom.

Vynikajúcim a hlavne praktickým doplnkom každej spálne by mal byť záves, ktorý celú miestnosť zútulní a v prípade potreby zatieni pred priamym svetlom. Padavý saténový materiál závesov pôsobí elegantne a stáva sa tak estetickým detailom izby. Jeho farbu nakombinujte napríklad s farbou posteľných obliečok, malých vankúšikov položených na posteli alebo s farbou malého koberčeku pri posteli, ktorý je ďalším vhodným doplnkom. Ten takisto oceníte, keď z postele vstanete a bosými nohami sa dotknete príjemného huňatého materiálu.

Tipov, ako zariadiť útulnú a funkčnú spálňu existuje nespočet. Všetky farebné i materiálové kombinácie závisia v prvom rade od vás, pretože tráviť čas tam nebude nik iní, len vy. Snáď som vám svojimi radami pomohol aspoň nájsť ten správny smer, ktorým, keď sa budete uberať, bude sa vám vo vašej spálni spať tak, ako nikdy predtým.


bottom of page